Yerleşime ve ulaşıma açılan doğal alanlar, yaban hayatın sürekliliğini bölerek ekolojik dengenin bozulmasına neden oluyor. Bu da doğada yaşayan canlılar için büyük tehdit oluşturuyor.. Her yıl Hatay ilimizin dört bir yanında araçlar yüzünden kaç canlının telef edildiğini söylemek zor, ancak sadece derneğimize gelen ihbarlara istinaden yüzlerce hayvanın araç çarpmalarına bağlı öldüğünü söyleyebiliriz. Ölümlerin en fazla yaşandığı bölgelerimiz Arsuz, Hassa ve Kırıkhan, önümüzdeki yıl Samandağ ilçemizde bu listeye girebilir.
Esasen bu sorun dünya genelinde. Bazı ülkeler yaban hayatın güvenliğini sağlamak için çok çalışıyorlar ve yaşam alanlarını hayvanları da kapsayacak şekilde tasarlıyorlar. Bu ülkelerde yaban hayatın dengesini bozmadan sürekliliğini sağlamak için her yıl binlerce hayvanı kurtaran ekolojik köprüler ve vahşi yaşam geçitleri inşa ediliyor.
Araç çarpmalarına bağlı üzücü olayların yaşanmaması yahut asgariye indirilmesi adına Hatay ilimizde ilk etapta 3 farklı ilçemize mutlak surette ‘’ekolojik köprü’’ yapılmalı.Bu konuda karayolları genel müdürlüğünü sorumluluk almaya davet ediyoruz.
İhtiyaç duyulması halinde Hatay Tabiatı Koruma Derneği olarak ilgili kurumlara uygun bölgeler konusunda gönüllü destek sağlayabiliriz.
Abdullah Öğünç
Hatay Tabiatı Koruma Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı